Nimic nu ”trebuie” de sărbători | 5 lucruri în care poți începe să investești pentru a-ți deveni în timp resurse

Sărbătorile de iarnă pot fi extrem de dificile, fie că le facem în familie sau singuri.

De cele mai multe ori, acestea vin la pachet cu stări depresive, anxioase și mult stres. Putem ajunge foarte repede să ne simțim epuizați la final de an și să ni se activeze diverse credințe iraționale care încep cu ”TREBUIE”.

Criticul interior poate fi și el prezent atunci când lucrurile nu ies așa cum ”ar trebui”, fiind urmat de emoții precum vinovăție, rușine, neputință sau tristețe profundă.

Goana după aparență, cadouri, standardele nerealiste și tendințele perfecționiste contribuie și ele la starea de copleșire.

Singurătatea, pierderea unui job sau a unei relații pot aduce o doză în plus de suferință atunci când toți ceilalți se concentrează pe acel ”spirit al sărbătorilor” pe care tu poate că nu îl simți.

Conflictele familiale, comparația socială sau tulburările alimentare preexistente pot fi alte motive de stres, iar lista poate continua…

STOP! Dacă mintea ta a luat-o deja la goană, îți propun să te oprești puțin.

Haide să respirăm puțin împreună. Dă-ți voie să inspiri pentru 4 secunde, să ții aerul în piept încă 4 secunde, apoi să-l lași să iasă timp de alte 4 secunde. Îmi imaginez că simpla cititre a celor de mai sus te-a făcut să conștientizezi care sunt sursele de stres pentru tine în perioada aceasta. Conștientizarea e un prim pas ce poate duce la o ulterioară schimbare.

Așa că iată 5 dintre lucrurile în care poți începe să investești de azi pentru a-ți deveni în timp resurse, și care te pot ajuta să gestionezi mai bine perioada sărbătorilor:

1. Recunoștința: ține la îndemână un jurnal de recunoștință, în care să scrii zilnic 3 aspecte ale vieții tale pentru care simți apreciere și mulțumire. Nu e nevoie să te gândești la lucruri mărețe, ci orice îți vine în minte, de la faptul că te-ai trezit și până la accesul la informație sau mâncare. Dă-ți voie să-ți duci atenția și înspre lucrurile care merg bine în viața ta, chiar și atunci când sunt multe care-ți aduc suferință.

2. Autocompasiunea: învață să te raportezi la propria persoană cu o doză mai mare de blândețe și bunătate, la fel cum ai face cu un prieten drag ție. Ce i-ai spune acestuia dacă ar suferi în această perioadă, cum te-ai comporta cu el? Cum ar fi dacă ți-ai oferi și ție acest tratament?

3. Autoreglarea prin mindfulness: emoțiile copleșitoare pot fi liniștite prin centrare pe momentul prezent și scanarea propriului corp, ducând atenția poate pe respirația și focusându-ne cu intenție pe ea câteva minute. Respirația abdominală poate ajuta la reglarea emoțiilor, în special dacă o asociem cu un cuvânt precum ”calm” sau ”liniștit”.

4. Impunerea limitelor: timpul cu familia de sărbători poate fi dificil, mai ales dacă odată cu acesta vin și comentariile nepotrivite, comportamentele intruzive, conflictele sau amintirile dureroase, de aceea poți alege oricând să spui ”NU”, ”Până aici”, ”Despre asta nu vreau să vorbesc. ”, ”Asta e complet nepotrivit.”, ”Am nevoie de timp pentru mine, mă voi retrage puțin. ”.

5. Relațiile de calitate: construiește-ți sau caută un grup de suport și solicită ajutorul acestor oameni de încredere. Relațiile de calitate ne ajută să trăim mai mult și să avem o stare de bine mai crescută.

Poți oricând să te retragi din miezul agitației de sărbători pentru a avea grijă de tine și propriile nevoi, alegând poate să aplici câteva dintre practicile de mai sus. Iar dacă te simți singur, construirea unei rețele de sprijin poate ajuta în această perioadă.

Te încurajez să începi să trăiești în acord cu propriile valori, în special în perioada sărbătorilor, și mai puțin după criteriile și standardele impuse de ceilalți. Dă-ți voie să ai propriul ritm…

Previous
Previous

AUTOCOMPASIUNE sau STIMĂ DE SINE | Ce să țintim la început de an?

Next
Next

Eu nu sunt ceea ce gândesc, chiar dacă gândurile mele îmi influențează starea